Av. Ünsal KIZILCA
ARACIN PERT OLMASI İÇİN GEREKLİ OLAN HASAR ORANI


ARACIN PERT OLMASI İÇİN GEREKLİ OLAN HASAR ORANI

 

Kaza geçiren araçtaki hasarın boyutu eğer tamir edilemeyecek seviyelerde ise sigorta sektöründe bu araçlar pert olmuş kabul edilir ve buna göre işlem uygulanır.

Eğer geçirilen kaza sonucunda araç ağır hasar görmüşse ve eksper raporuna göre de araç onarım kabul etmeyecek durumda ise, hurda tescil belgesi alınması koşulu ile sigorta şirketleri sigorta tazminatını ödemektedir. Eğer ağır hasar gören aracın onarımı mümkün ise, bu durum eksper raporu ile de tespit edilmişse ve araç bu yüzden trafikten çekilmiş ise, bu durumda da trafikten çekme tescil belgesi alınması alınması koşulu ile sigorta şirketleri sigorta tazminatını ödemektedir.

Bu iki durumun dışında bir durum daha var: ağır hasarlı aracın bu haliyle sigorta yaptıran kişiye terk edilmesi ve sigorta şirketi tarafından sigorta tazminatının ödenmesi.

2012 yılı istatistiklerine bakılırsa ağır hasarlı yaklaşık 33 bin araç kaydı bulunmaktadır. Bu araçların yüzde 74’ü trafikten çekme belgeli, yüzde 24’ü sigorta yaptıran kişiye terk ve yüzde 2’si hurdaya ayırma belgelidir.

Sigortacılık uygulamalarında genel olarak hurda araç ile pert araç ifadeleri aynı anlamda kullanılmaktadır. Ancak, trafikten çekme belgesi alınan ağır hasarlı araçların (yani pert araçların), onarım gördükten sonra fenni muayeneden geçerek yeniden trafiğe çıkabilmeleri mümkündür. Hurda belgeli araçların onarılması ve yeniden trafiğe çıkması mümkün değildir.

Bu durumda aracın pert olması demek, tamir görmesinin mümkün olmaması anlamına gelmektedir.

Hazine Müsteşarlığı’nın bir duyurusunda da, ülkemizdeki sigortacılık mevzuatında pert ifadesine yönelik bir tanımlama olmadığı, uygulamada ise pert ifadesinin, ağır veya tam hasarlı araçlar için kullanıldığı açıklanmıştır. Hurda araç ifadesi ise Kara Taşıtları Kasko Sigortası Genel Şartları’nda tam hasara uğramış ve yeniden trafiğe çıkma imkanı olmayan araçlar için kullanılmaktadır.

Hazine Müsteşarlığı’nın bu duyurusunda, hasarlı olduğu için pert olarak kabul edilen ve trafikten çekilen araçların bir daha trafiğe çıkmalarına, Karayolları Trafik Kanunu’ndaki esaslar doğrultunda izin verildiği yer almıştır.

Sigorta şirketleri, genel olarak bu durumdaki araçlara kasko sigorta yapmamaktadır. Hazine Müsteşarlığı da bu konuda, kasko sigortanın isteğe bağlı bir sigorta olduğunu ve sigorta şirketlerinin kasko sigorta yapma zorunluluğu bulunmadığını açıklamıştır. Ancak sigorta şirketleri, bu durumdaki araçlar için zorunlu trafik sigortası yapmaktan kaçınamazlar.

Tabi burada dikkat çeken bir durum var. Sigorta şirketleri kaza riskini öngörerek bu durumdaki araçlar kasko sigorta yapmaktan kaçınırken, aracın trafiğe çıkışına izin veriliyor olması bir çelişkidir. Böyle bir çelişkinin, yollarki sürüş emniyeti açısından bir aznönce giderilmesi gereklidir.

Gelelim hasar gören araçların pert olarak kabul edlmesi için gerekli hasar oranının ne olduğu konusunda. Aslına bakılırsa, sigortacılık mevzuatında bu konuda açıklanmış bir oran yok. Sigorta şirketleri arasındaki uygulamalara bakıldığında da tek bir oran karşımıza çıkmıyor. Yani bu sorunun tek bir cevabı yok. Sigorta şirketleri birbirlerinden farklı oranlar kabul ediyorlar. Bir kısım şirketler yüzde 50 derken, bir kısmı da yüzde 60 ya da yüzde 70 hasarı pert olarak kabul ediyor.

Yayınlanma Tarihi : 2017-08-10 21:37:08
Okunma Sayısı : 4946
sugar chef

Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları