
Av. Ünsal KIZILCA
SİGORTA ŞİRKETLERİNİN ÖDEDİĞİ TAZMİNATLARIN SİGORTALIYA RÜCU EDİLMESİ
SİGORTA ŞİRKETLERİNİN ÖDEDİĞİ TAZMİNATLARIN SİGORTALIYA RÜCU EDİLMESİ
Bilindiği üzere meydana gelen trafik kazaları nedeniyle, kusurlu olan aracın sigorta şirketleri tarafından kusursuz tarafın varsa, maddi hasarını, değer kayıplarını, destekten yoksun kalma tazminatını, sürekli ve geçici iş göremezlik tazminatını vb. tazminatları sigorta limitleri dahilinde ödemekle yükümlüdürler. Ödenen tazminatlar belli başlı kurallar çerçevesinde kusurlu olan sigortalıya rücu edilmesi söz konusudur. Şimdi bunlardan bir kaçını sizlere belirtmek isterim.
SİGORTALI OLAN ARAÇ SÜRÜCÜSÜNÜN EHLİYET DURUMA GÖRE RÜCU
Aracınızla kaza yaptınız. Çarptığınız araca veya şahsa maddi olarak zarar verdiniz. İşbu zarar sizin sigorta şirketiniz tarafından sigorta limitleri dahilinde karşılanmaktadır. Sigorta limitlerini geçmemek kaydı ile sigorta şirketi, maddi zararları teminat dahilinde ödemek ile yükümlüdür.
Fakat araç sahibinden farklı olarak başka bir sürücü aracı kullanıyor ve bu sürücü şayet ehliyetsiz, yeterli ehliyete sahip olmayan veya geçerliliğini yitirmiş sürücü sertifikasına sahip ya da ehliyetine geçici veya sürekli el konulmuş kimselerden ise, sigorta şirketi ödemiş olduğu tazminatı sigortalıya rücu edebilecektir.
KTK 36-45 maddelerinde sürücü belgeleri, hangi araçlarda ne tür sürücü belgesinin gerekli olacağı ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Sigortalı aracın kullanan sürücünün geçerli ehliyete sahip olmaması, yani ehliyet kurallarına aykırı olarak aracı kullanması demek hem %100 kusur demek hem de ödenen tazminatın gerek sürücü olarak kendisine gerekse de işleten sıfatına sahip olan araç sürücüsüne rücu edilmesi demektir.
SİGORTALI OLAN ARAÇ SÜRÜCÜSÜNÜN ALKOL VE UYUŞTURUCU MADDE DURUMUNA GÖRE RÜCU
2918 sayılı KTK’nun 48. Maddesine ve bun bağlı Yönetmeliğin 97. Maddesine göre “Uyuşturucu veya keyif verici maddeleri almış olanlar ile alkollü içki almış olması nedeniyle güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin karayolunda araç sürmeleri yasaktır.” Denmektedir.
Gerek uyuşturucu veya keyif verici madde alan gerekse de alkol alan sürücülerin araç kullanması kanunla yasaklanmıştır. Nitekim bu şekilde araç kullanılması kişinin kendi sağlığı açısından da tehdit oluşturmaktadır. Dolayısıyla kanuna aykırı uyuşturucu veya keyif verici madde ile alkolün etkisi altında iken araç kullanılması, kazaların oluşmasını daha kolay sağlamaktadır. Bu sebeple de kanunla bu durum açıkça yasaklanmıştır.
Sigortalı aracı kullanan sürücü şayet uyuşturucu veya keyif verici madde ya da alkolün etkisi altında iken kazaya sebebiyet vermiş ise, sigorta şirketi ödemiş olduğu tazminatı gerek araç sürücüsüne gerekse de işletene rücu etmektedir.
SİGORTALI OLAN ARAÇ SÜRÜCÜSÜNÜN KASTİ BİR HAREKETİ VEYA AĞIR KUSURUNA GÖRE RÜCU
Genel Şartlar B.4. maddesi (a) bendine göre, işletenin veya eylemlerinden sorumlu olduğu kişilerin “kasti bir hareketi veya ağır kusuru” sonucu meydana gelen kazalar nedeniyle sigorta bedelini ödeyen sigortacı, sigorta ettirene yani işletene rücu edebilecektir.
Bir diğer anlamı da bu maddenin şudur. Eğer işletenin veya eylemlerinden sorumlu olduğu kişilerin (yani sürücünün) “kasti bir hareketi veya ağır kusuru” yoksa, “%100 kusurlu olsalar bile” sigortacının rücu hakkı bulunmamaktadır.
Sürücünün “kasıtlı” davranışları saptanabilir eylemlerden yani kolayca tespit edilebilen ve kasti olduğu anlaşılabilen eylemlerdendir. Fakat ağır kusurun tam olarak ne olduğu bugüne kadar yeterince tanımlanmamış ve unsurları belirlenmiş değildir.
Yargıtay kararlarına göre; sürücü yüzde yüz kusurlu olmakla birlikte, kastı veya kasta yakın bir kusuru söz konusu değilse, sigorta şirketinin rücu hakkı olmayacaktır. Mesela; kaygan zeminde ani fren yapma,kavşaklara veya dönemeçlere hızlı girme, hatalı solama gibi durumlarda kaza yapan sürücü %100 (tam kusurlu) kusurlu bulunabilir ise de, bunlar “dikkatsiz ve tedbirsizce, kurallara ve yasaklara aykırı” olarak araç kullanma kapsamında olup, kastı veya kasta yakın ağır kusurdan sayılamaz. Bu nedenle bu gibi durumlarda sigorta şirketinin rücu hakkı bulunmaz.
Görüldüğü üzere sigorta şirketlerinin, işletene karşı rücu haklarından bazılarına yukarıda bahsettik. Bizler ise bu kurallara riayet etmeli ve araç kullanırken gerçekten dikkatli olmalıyız.
Okunma Sayısı : 1642
