
Av. Ünsal KIZILCA
KAZA TESPİT TUTANAĞI VE KUSUR ORANLARI
KAZA TESPİT TUTANAĞI VE KUSUR ORANLARI
Bildiğiniz üzere, iki araç kaza yaptığında artık eskisi gibi trafik polisinin gelmesi ve kaza tespit tutanağı düzenlemesi beklenmiyor. Kaza yüzünden yaşanan trafik sıkışıklıklarının da önünde geçmek amacı ile 1 Nisan 2008 tarihinde yeni bir uygulama başlatıldı. İki araç kaza yapmışsa ve sadece maddi bir hasar meydana gelmişse, yapılacak iş kazaya karışan tarafların kendi aralarında anlaşmaları ve trafik polisine ihtiyaç duyulmadan, kaza tespit tutanağını aralarında düzenlemeleridir.
Kaza tespit tutanağı eğer açıklanan kurallara uygun olarak düzenlenmiş ise, trafik polisi tarafından düzenlenmiş gibi kabul edilmektedir. Kaza tespit tutanağı kazanın nasıl meydana geldiğini açıklayan ve kazaya karışan tarafların mutabakatını taşıyan bir belgedir. Yeni uygulama paralelinde de ister trafik polisi tarafından, ister kazaya karışan taraflar tarafından düzenlenmiş olsun aynı resmiyete sahiptir. Yeter ki kazaya karışan taraflarca imzalanmış olsun. Eğer taraflardan biri kaza tespit tutanağını imzalamıyorsa, bu durumda tutanak geçerli kabul edilmez. Taraflar aralarında anlaşamıyorlarsa o zaman bir trafik polisinin gelmesi beklenir.
Ama yeni uygulamada bazı durumlarda, tarafların anlaşması yeterli değildir. Aşağıda sayılan durumlarda mutlaka trafik polisinin gelmesi ve kaza tespit tutanağı düzenlemesi gerekir:
· Sürücünün ehliyeti yoksa
· Sürücünün ehliyeti var ama o aracı kullanması için yeterli değilse
· Sürücünün yaşı küçükse
· Sürücünün alkollü olduğundan şüphe varsa
· Sürücünün akli dengesinin yerinde olmadığı görülüyorsa
· Kaza yapan araçlardan biri resmi plakalı ise
· Kaza sırasında resmi kuruluşlara ait mallar zarar görmüşse
· Kaza sırasında üçüncü kişilere ait mallar zarar görmüşse
· Kaza yapan araçlardan birinin zorunlu trafik sigortası yoksa
· Kaza sırasında ölüm veya yaralanma gibi bedensel bir zarar olmuşsa
Bu uygulamaya göre kaza tespit tutanağı düzenlenirken uyulması gereken birçok nokta bulunuyor. Sonradan sigorta şirketleri ile bir anlaşmazlık yaşamamak için bu noktalara uyulmasında yarar var.
Örneğin kazanın olduğu tarih ve yer bilgisi mutlaka tutanakta bulunmalıdır. Çevrede kazayı görenler varsa, bu kişilerin ifadeleri de tutanakta yer almalıdır. Kaza yapan sürücülere ait, ad, soyadı, TC kimlik no, ehliyet no ve sınıfı, adres ve telefon gibi bilgiler tutanakta olmalıdır. Ayrıca araçların markası, modeli, şasi no, plaka no ve kullanım şekli gibi bilgiler de tutanakta gösterilmelidir.
En önemlisi araçlara ait zorunlu trafik sigortası poliçe bilgileri tutanakta yer almalıdır. Ayrıca kazanın nasıl meydana geldiği bir taslak çizilerek anlatılmalıdır. Ve kaza tespit tutanağında kazaya karışan araç sürücülerinin mutlaka imzaları olmalıdır. Kaza yapan araç sayısı ikiden daha fazla ise, bu surumda kaza tespit tutanağı da birden fazla tutulmalıdır.
Peki, taraflar aralarında anlaşmalarına ve kaza tespit tutanağı düzenlemelerine rağmen, daha sonra kaza tespit tutanağına itiraz etmek isterlerse buna hakları var mıdır?
Çünkü kaza tespit tutanağının amacı kazaya karışan tarafların kusur derecelerini göstermez. Kazanın nasıl meydana geldiği tutanakta gösterilir. Ancak kusur dereceleri sigorta şirketleri tarafından kendi aralarında belirlenir. Kusur oranları kazaya karışan her araç için yüzde 0, 50 ve 100 olarak tespit edilir. Eğer sigorta şirketleri kaza tespit tutanağına göre aralarında kusur konusunda mutabık kalırlarsa, kusur durumuna göre kusurlu tarafın sigorta şirketinden ödeme talep edilir. Eğer sigorta şirketleri kendi aralarında kusur durumu hakkında üç iş günü içinde mutabık kalamazlar ise, kesin karar için Komisyona başvurulur. Komisyon da üç iş günü içinde karar verir.
Eğer tarafların sigorta şirketleri aynı ise, sbm.org.tr adresinde bulunan Online İşlemler Menüsü’ndeki Kaza Tespit Tutanağı İtirazı adımından sigorta şirketinin kusur konusunda verdiği karara itiraz edilebilir.
Eğer tarafların sigorta şirketleri farklı ise, sigorta şirketlerinin kendi aralarında mutabık kaldıkları ancak sizi kusurlu gösteren karara sigorta şirketi itiraz edebilir. Ancak Komisyon itirazı reddederse kusur konusu kesinleşmiş olur.
Komisyonun olumsuz kararına karşı zararın boyutuna göre mahkeme yolu da seçilebilir. İşte böyle bir durumun mevcut olması halinde öncelikle bir avukata başvurmanız önem arzetmektedir.
Yayınlanma Tarihi : 2017-05-11 11:37:06
Okunma Sayısı : 1634
Okunma Sayısı : 1634

Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları
- MADEN İŞÇİLERİ İÇİN FERDİ KAZA SİGORTASI
- ÖZEL SAĞLIK SİGORTASINDA TEMİNAT DIŞINDA KALAN DURUMLAR
- İŞ HUKUKUNDA MOBBİNG 2
- İŞ HUKUKUNDA MOBBİNG 1
- İŞ KANUNUNA GÖRE İŞ KAZASI
- İŞE İADE DAVASI VE ŞARTLARI
- YILLIK İZİN HAKKI VE SÜRELERİ
- BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMELERİNDE KIDEM VE İHBAR TAZMİNATI
- ÖZEL SEKTÖRE EVLİLİK İZNİ
- İŞÇİNİN HAKLI NEDENLE İŞ SÖZLEŞMESİNİ FESİH HAKLARI