Av. Ünsal KIZILCA
TRAFİK KAZALARI VE NEDENLERİ


TRAFİK KAZALARI VE NEDENLERİ

 

Trafik kazalarında söz konusu olan iki tür sigorta mevcuttur. Bunlardan biri yapılması zorunlu olan, zorunlu trafik sigortasıdır. Diğeri ise yapılması tamamen araç sahibinin isteğine bağlı olan kasko sigortasıdır.


Zorunlu trafik sigorta, bir kaza durumunda kusuru bulunmayan karşı araçta ya da üçüncü kişilerde ortaya çıkan zararları güvence altına alırken, kasko sigortalar kaza yapan sürücünün kendi aracında ortaya çıkan zararları güvence altına almaktadır.


Ancak şurası gerçektir ki her iki sigorta türü de hoş olmayan bir durumu, bir trafik kazasını konu almaktadır. Yaya da olunsa bir aracın içinde de olunsa günün önemli bir kısmı trafik içinde geçmektedir. Trafik aslında bir kurallar bütünüdür. Bu kurallar hem insan ilişkileri ile hem de sonuçları ile yaşamı etkilemektedir. Aslında trafik kurallarına uyulduğu sürece bir sorun yoktur. Ama gerçek hiç de böyle değildir. Gittikçe artan araç sayısına bağlı olarak ne yazık ki kazalar da doğrusal bir oranda artmaktadır. Bu yüzden birçok kişi yaşamlarını kaybetmekte, yaralanmakta hatta sakat kalmaktadır. Bu zararlarının yanında ortaya çıkan maddi hasarların boyutu ise oldukça yüksektir.


İlk ölümle sonuçlanan trafik kazası 1896 yılında Londra’da meydana gelmiş. İnsanlar otomobillerin sadece yararlı bir alet değil, tehlikeli de olabileceği gerçeği ile tanışmışlar. Zamanın yetkilileri bir araya gelmişler ve bu bir daha asla olmamalı demişler. Ama bu gerçek olamamış.


Teknoloji bu kadar ilerliyorken, emniyetli bir sürüş için onca önlem alınıyorken, neden hala trafik kazalarının önü alınamıyor peki? Uzmanlar da bunun üzerine çok kafa yormuşlar tabi. Bakmışlar ki, trafik kazalarına en çok şu altı faktör neden oluyor:


·         Sürücülerin dikkatsiz davranmaları

·         Sürücülerin uykusuz olmaları

·         Sürücülerin alkol almış olmaları

·         Sürücülerin aracı aşırı hızlı kullanmış olmaları

·         Sürücülerin direksiyona agresif tutum sergilemeleri ve

·         Olumsuz hava koşulları.


Şimdi kazalara neden olan bu faktörlere daha yakından bakalım.


Yapılan araştırmalar ve istatistikler gösteriyor ki, trafik kazalarının yüzde 50’ye yakın oranda nedeni, sürücülerin direksiyon başındaki dikkatsiz davranışları. Peki dikkatsiz davranışların nedenleri ne olabilir? Birinci sırada merak var. Telefona gelen bir mesajı merak edip bakmak veya yol kenarındaki bir şeye dikkatini vermek, ya da bir trafik kazasını merak edip yavaşlamak en önemli dikkatsiz davranış şekilleri. Dikkatsiz davranışa neden olan bir diğer etkenler ise yorgunluk, araçtaki diğer yolcular ve çocuklarla ilgilenmek, radyo veya CD çaları ayarlamaya çalışmak, bir şeyler okumaya çalışmak. Köprü trafiğinde gazete okuyan sürücüleri hatırlayın. Bu arada hala cep telefonu ile konuşan sürücüler bundan vazgeçmiyorlar.


Sürücünün uykusuz olması da ciddi bir trafik kazası nedeni. Araştırmalar sürüş güvenliği açısından en riskli saatlerin, gece 21 ile sabah 8 arası olduğunu gösteriyor.

Hemen hemen trafik kazalarının yüze 30’u alkol kullanan sürücüler yüzünden oluyor. Bu oran hafta sonlarında yüzde 54’lere kadar çıkıyor.


Sürücünün aracı aşırı hızlı kullanıyor olması da trafik kazalarında önemli bir faktör. Araştırmalar, bir aracın hızının 70’den 100 kilometreye çıkmasının, bir kaza yaşanması durumunda etkisini iki katına çıkardığını gösteriyor.


Gelelim agresif sürüş tarzına. Eğer bir sürücü, çok sık ve hızlı bir şekilde şerit değiştiriyorsa, diğer araçları çok yakın izliyorsa, trafik kurallarına uymuyor ve diğer sürücüler için tehlike yaratıyorsa, öndeki aracı rahatsız edecek şekilde yol vermesi için selektör yapıyorsa, bu sürücü agresif bir sürücü demektir. Bu şekilde araç kullanmak, bir kazaya davetiye çıkarmak anlamına geliyor.


Nihayet olumsuz hava koşulları da trafik kazalarının bir nedenidir. Kar veya dolu yağışı, şiddetli yağmur, aşırı soğuk ve buzlanma, kuvvetli rüzgârlar ve yoğun sis gibi gibi kötü hava koşulları, elbette araba kullanmayı daha da zorlaştırır. Dikkatli ve güvenli bir sürüş olmadığı sürece bu hava koşullarında yolda olmak tek başına bir risktir.


Sonuç olarak trafik kazaları, kurallara uyulduğu sürece önüne geçilebilir. Ancak her şeye rağmen zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası yaptırmak en azından bir kısım zararları güvenceye almak demektir.

Yayınlanma Tarihi : 2017-05-18 17:58:56
Okunma Sayısı : 1224
kiremitçiler

Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları